علم و تکنولوژی در دنیای امروز تفاوت زیادی با دهه ی های قبل داشته است. به طوری که شما در اطراف خود به وضوح شاهد این پیشرفت هستید. اما چیزی که باعث ایجاد این تفاوت ها شده است شبکه های عصبی است که زندگی را برای افراد راحت تر کرده است. در واقع شبکه عصبی (Neural Network)، درونیترین لایه علم شگفت انگیزِ هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) است. کاربرد این شبکه در حوزه های مختلف پزشکی، بورس، اقتصاد، مهندسی و ... است.
آیا می دانید شبکه های عصبی چیستند و چه کاربردی دارند؟
علم و تکنولوژی در دنیای امروز تفاوت زیادی با دهه ی های قبل داشته است. به طوری که شما در اطراف خود به وضوح شاهد این پیشرفت هستید. اما چیزی که باعث ایجاد این تفاوت ها شده است شبکه های عصبی است که زندگی را برای افراد راحت تر کرده است. در واقع شبکه عصبی (Neural Network)، درونیترین لایه علم شگفت انگیزِ هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) است. کاربرد این شبکه در حوزه های مختلف پزشکی، بورس، اقتصاد، مهندسی و ... است.
شبکه های عصبی چیست؟
برای یادگیری عمیق هر چیزی به شبکه های عصبی نیاز است. مغز انسان برای پردازش اطلاعات تعداد زیادی از نورون ها را در خود جای داده است. برای شناخت جهان اطراف به این نورون ها نیاز است. فرآیندهای خود آگاه و ناخودآگاه زیادی در مغز انسان روی می دهد که تا به حال هیچ گونه رایانه و ابر رایانه قادر به پردازش آن ها نبوده است. سرعت پردازش اطلاعات توسط نورون ها بسیار بالاست و همین مسئله محققان را وادار کرده تا تلاش کنند تا شبیه سازی های زیادی در این خصوص انجام دهند.
پژوهش ها و تحقیقاتی که حول و حوش شبیه سازی مغز انسان انجام شده به شاخه ای از علم که همان هوش مصنوعی است شهرت گرفته است. درونی ترین زیر لایه هوش مصنوعی، شبکه های عصبی است که با علوم مختلف دیگر رابطه دارد.
هوش مصنوعی چیست؟
همانطور که گفته شد شبکه های عصبی اساس یادگیری اصولی و عمیق هستند. یادگیری عمیق هم اساسی ترین پایه برای یادگیری ماشین است. تمام این مفاهیم دست به دست هم می دهند و هوش مصنوعی را درست می کنند. هدف هوش مصنوعی این است که اطلاعاتی که جمع آوری شده به نحوی وارد ماشین یا رایانه شوند که قابل درک باشند و برای حل مسایل و اهداف به کار گرفته شوند.
تفاوت هوش مصنوعی و شبکه های عصبی
یکی از تفاوت های اصلی هوش مصنوعی و شبکه های عصبی این است که با هوش مصنوعی می توان ابزارهای مختلف را هوشمند کرد. این هوشمند شدن در هوش مصنوعی از طریق آموزش و یادگیری حاصل می شود. اما با استفاده از شبکه های عصبی می توان به هوش مصنوعی کمک کرد. چون یکی از روش های یادگیری استفاده از شبکه های عصبی عمیق است. کمک گرفتن از شبکه های عصبی در هوش مصنوعی درک مفاهیم پیچیده را راحتتر می کند. به نحوی که این اطلاعات را شبیه انسان تجزیه و تحلیل می کند.
در نتیجه یکی از تفاوت های هوش مصنوعی با شبکه عصبی در این است که هوش مصنوعی یک زیر مجموعه از شبکه عصبی به حساب می آید. شبکه عصبی جزئی از فرآیند یادگیری ماشین و داده کاوی است.
کاربرد شبکه های عصبی در هوش مصنوعی
کاربرد شبکه های عصبی در زمینه های مختلفی از قبیل پزشکی، بورس، مهندسی و ... است. یکی از ساده ترین مثال ها برای کاربرد شبکه های عصبی در هوش مصنوعی در سفر به کشورهای خارجه است. زمانی که شما زبان کشوری که به آن سفر کرده اید را نمی دانید؛ Google Real Time به کمک شما می آید. این ابزار به شما کمک می کند تا متن و صداها را به زبان خود تبدیل کنید. ترجمه کردن یکی از ملموس ترین کاربردهای هوش مصنوعی در زندگی روزمره است.
از عمده کاربردهای شبکه های عصبی به موارد از قبیل کاربرد در علم علم پزشکی، بورس، مهندسی برق، ریاضیات، مدیریت، داده کاوی، پردازش تصویر و… است که در زیر به چند مورد از این کاربردها اشاره می کنیم.
· با استفاده از شبکه های عصبی در علم پزشکی می توان به تشخیص و درمان بیماری ها کمک کرد. مشکلاتی از قبیل سرطان، بیماری های قلبی و عروقی، ناتوانی های مغزی و ... از طریق هوش مصنوعی قابل تشخیص هستند. از این رو هزینه های اضافی در روند درمان را کاهش می دهد.
· کاربرد شبکه های عصبی در هوش مصنوعی به پیش بینی شاخص بازدهی نقدی، قیمت و حتی پیش بینی وضعیت سهام و ... به سهامداران کمک می کند.
جمع بندی
الگوریتم شبکه های عصبی منحصر به فرد است. این شبکه متشکل از مجموعه ای نورون ها است که از مغز انسان الگوبرداری و الهام گرفته شده است. این شبکه با هدف شناسایی الگو ها طراحی شده تا بعدا در اهداف مختلف مورد استفاده قرار بگیرد. الگوریتم های شبکه عصبی برای یادگیری ماشین، داده کاوی و ... است. این الگوریتم ها داده ها را طبقه بندی می کنند و یک خروجی هدفمند ارائه می کنند. در این مقاله به کاربردهای مختلف و مفید شبکه های عصبی در علوم رایانه، پزشکی، مهندسی برق و ... پرداختیم و دانستیم که این علم حوزه های مختلفی از زندگی بشر را تحت تاثیر قرار می دهد.
2 دیدگاه:
دیدگاه خود را بیان کنید